19 apr. 2011

Elin Wägner som staty?

Endast 1 av 10 statyer i Sverige föreställer en kvinna med namn och kläder på. Men det finns ett långt pärlband av kvinnor i historien som gjort sig förtjänta av att minnas minst lika mycket som de män som dominerar bland skulpturer och statyer. Elin Wägner är den som mest av allt förtjänar det. Därför har en insamling startat i syfte att få in medel till att på statyvis föreviga den som första av alla vävde samman kvinnors rättigheter med såväl fredsfrågan som miljöfrågan.

Läser mer här om insamlingen!

2 kommentarer:

Claes sa...

Bra tänkt! Men glöm inte Birgitta Hambreus och Malin Falkenmark i detta sammanhang. Hambreus fick ensam in kärnkraftsproblemen i d svenska rikspolitiken! Visserligen via Fälldin. Jag tror att hennes insats var avgörande för att vi fick den första borgeliga regeringen i mannaminne, 1976. Därför borde hon i första hand äras av Centerpartiet och Alliansen. Inget sinne för heder tycks dock inte finnas på den sidan. Falkenmark är också en kvinna vars insatts lyser genom tiderna. Sedan ca 1965 har hon varit en tämligen ensam expert som hävdat att ca 2-3 miljarder!!! människor människor tvingas dricka ett vatten som eg är helt otjänligt för människor. Denna rent biologiska förnedring pågår fortfarande.

anniki.nilsson sa...

Bra text! Har just fått ett uppdrag av en engelsk grupp att maila bilder på statyer av kvinnliga sv. författare och då började jag söka och hittade denna intressanta och informativa blogg!
E W förtjänar en staty!