1 jan. 2002

Pennskaftet som staty?

Pennskaftet som staty? Kvinnornas (och männens) tack till Elin Wägner!

Elin Wägner var under hela 1900-talet en föregångare i arbetet för kvinnors rättigheter och för fred – på och med jorden. Elin Wägner är en av förmödrarna för nya generationers feminister och pacifister och har inspirerat den moderna miljörörelsen till krav på ekologisk odling och ett tillvaratagande av jordens resurser.
Som den andra kvinnan efter Selma Lagerlöf invaldes hon i Svenska Akademien 1944. Hon fick Samfundet De Nios stora pris 1923 och blev senare ledamot.

Elin Wägner-sällskapet bildades 1990 och fyra år senare förvärvades hennes hem i Småland, Lilla Björka, och en stiftelse bildades för att hålla det öppet för besökare. Med konstutställningar på sommaren och andra aktiviteter året om har Lilla Björka utvecklats till ett kulturcentrum för den omgivande landsbygden.

Som ung journalist och i början av sin författarkarriär verkade Elin Wägner i Stockholm. På Norrtullsgatan finns en Elin Wägner-skylt nära de kvarter som skildras i Elin Wägners första roman Norrtullsligan, årets Stockholm läser-roman 2011. Nytryck av Elin Wägners första bok Från det jordiska museet, romanerna Norrtullsligan och Pennskaftet samt essäsamlingen Väckarklocka finns tillgängliga för dagens läsare. Elin Wägner har under de senaste åren varit föremål för en biografi, flera doktorsavhandlingar samt skildrats i böcker om Fogelstadgruppen.

Elin Wägner förtjänar att, liksom sina ”förmödrar” Fredrika Bremer och Ellen Key, hedras med en staty i ett Stockholm där skulpturparken domineras av skulpturer av män.

Elin Wägner-sällskapet vill se en staty av en ung Elin Wägner, gärna i gestalt av ett kaxigt pennskaft som på bilden, på central plats i Stockholm. För detta behövs pengar, mycket pengar och vi går nu ut med ansökningar till fonder och institutioner, våra medlemmar och andra privatpersoner. Vi behöver din hjälp med att sprida information om projektet och vill gärna ha tips om intressanta potentiella bidragsgivare. Bidrag till statyn kan betalas in till ett framtidskonto hos Färs och Frosta Sparbank 8079-6 222 611-1 eller bg 645-0126.

Kontakta oss gärna om du vill ha mer information!

Elin Wägner-sällskapets statygrupp
c/o Marianne Enge Swartz, Västmannagatan 84, 11326 Stockholm.
Tel. 08 30 69 07, 073 557 0118 mes@comhem.se

Inga kommentarer: