23 maj 2009

Hoppsan.... det hade forskningen missat!

Bostadsföreningen Marmorn och Elin Wägnersällskapet avtäckte under högtidliga former en skylt, placerad vid ingången till Lundagatan 36, på Söder i Stockholm, den 17 maj. Det har nämligen visat sig att Elin Wägner ägde två lägenheter i denna fastighet åren 1932-33, vilket tidigare varit okänt för de flesta - Isaksson-Linder missade detta i sin stora biografi.På skylten kan man läsa nedanstående - fundera gärna över det citat av Elin Wägner som avslutar skylttexten! Nog är sista raden menad som en wägnersk spetsig ironi över samhällsutvecklingen - som trots vackra planer på materiellt välstånd och välfärd saknade grundpelare för värnande av verklig jämställdhet, delaktighet, fred och miljö.


Journalisten, författaren, ledamoten av Svenska Akademien, feministen, fredsaktivisten och miljö­kämpen Elin Wägner (1882 – 1949) ägde två lägenheter i bostadsrätts­föreningen Marmorn från mars 1932 till juli 1933. Elin Wägner bodde i en trea på översta våningen ”med en vidunderlig utsikt över Riddarfjärden, stadshuset och Gamla Stan”. Hushållerskan Linnea Johansson hade en etta inåt gården.

Elin Wägner hyllar sin våning och funkisarkitekturen:

"Man sluter sig till att huset har ett tak, därför att man vet att arkitekt Wallander är en förnuftig herre, men det syns inte. Inte den minsta kant av en skorsten bryter denna mäktiga och konsekventa kontur. Balkongerna linda sig som breda jämna band kring huset och understryka till yttermera visso att den moderna arkitektens tanke följa vattenpasset. Till och med om kvällarna, då alla linjer försvinna och endast fönstren lysa, kan man se en skillnad. Ty det nya har något som är mycket nytt, nämligen de genomskinliga hörnen, tecknet på ett en revolution ägt rum i konstruktionen av ett hus. I våra dagar behöver man inga hörnstenar mer!"


(Vår Bostad 7-8, 1933)

Elin Wägner bodde en kort tid högst upp i hörnlägenheten i huset utan hörnstenar...


Från lägenheten var det en magnifik utsikt...


... som kunde ses från fönstret.Utsikten från Linnéa Johanssons - trotjänarinnan, hushållerskan och vännen - lägenhet var visserligen inåt gården, men denna gård var å andra sidan en av Söders mer storslagna.

1 kommentar:

Madde sa...

Tack för mycket intressanat blogg!!!!!