30 okt. 2009

Den kinesiska muren - en glömd historia

"Europa liknade under de där julidagarna 1914 mest av allt en sjudande häxkittel, ur vilken rök och dunster stiger. Osynliga alkemister kastade ständigt nya ingredienser ner i brygden och pressen, det offentliga ordet, som övertog rollen av bulvan åt Överledaren, brassade på i ugnen."

Så inleds Den kinesiska muren, där Elin Wägner m.fl. går till angrepp mot militarismen och till försvar för en av 1900-talets stora: Rosika Schwimmer.

Elin Wägner vräker ut sin ilska över dumhet och prestige som leder fram till kriget. Hennes kritik av medierna sjuder av indignation. Och hon konstaterar harmset hur nationalismen, den inkrökta nationalismen, vinner gehör när Den andre målas ut som Den onde. Europa förvandlas till en häxkittel, en degel där det bubblade av fientliga ämnen. Hon skriver:

”När till sist det våldsamma rökomtöcknade upproret av fientliga ämnens strid lagt sig visade det sig, att den bubblande, flytande massan kondenserats i fasta kroppar. Alla de miljoner och åter miljoner hjärtan, som legat i degelns ångestbad hade klumpat ihop sig kring sitt nationalmedvetandes kärna. Europas känsloliv hade stelnat i förblivande formationer, omöjliga att sammanfoga till något helt.”

Hela recensionen hittar du här!

2 kommentarer:

Anonym sa...

bra start

Anonym sa...

Birger.

Finns det någon inspelning, där Elin läser något stycke? Kan du i så fall lägga ut en "lyssnar-ruta" på din blogg?

Gröna tankar