1 jan. 2005

Birger Schlaug

ProVoka presenterar Birger Schlaug:


Birger Schlaug, född 1949, är sedan mitten av 80-talet en stark profil i den svenska samhällsdebatten. Långt mer än tusen föreläsningar, föredrag, krönikor och debattartiklar samt otaliga radio- och teveframträdanden har gjort honom till en av Sveriges mest erfarna debattörer och föreläsare. Sedan 2001 har han inte kvar några politiska uppdrag - efter att i mer än 15 år varit partipolitiskt aktiv i De gröna.

Idag håller han föreläsningar etc om bland annat miljö, klimat och medier. Men även om Elin Wägner - han sitter i styrelsen för Elin Wägner Sällskapet - , Jussi Björling och rockmusikens barndom med Elvis som utgångspunkt. Han deltar i SVT:s Nyhetspanel, intervjuar författare i SVT:s serie
En bok - en författare samt skriver böcker och krönikor. Han deltar i debatten genom sin blogg SCHLAUG.SE


Birger Schlaug har skrivit flera böcker, bland annat:

Miljön, makten och friheten, som behandlar naturvetenskapens, kulturens och ekonomins påverkan på dagens samhälle.

Svarta oliver och gröna drömmar, i vilken Birger på ett ledigt sätt berättar om allt från ekonomiska sammanhang och genteknik till upplevelser från barndom och politik.

Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac, en kritikerrosad roman om Elvis, rockmusiken och tidens om var.


Birger har också medverkat i ett tiotal antologier, bland annat:

  • Välj energi! - om energisystemet.
  • Ombyggnad pågår - om kooperativ utveckling.
  • Det nya klassamhället – om ekonomiska drivkrafter.
  • Handbok i ekologi
  • Maskrosbarn - om Miljöpartiets historia


Birger Schlaug var under åren 1985-88 samt 1992-2000 språkrör för Miljöpartiet de Gröna, ett parti han var med att grunda och utveckla. Han var riksdagsledamot åren 1988-89, samt 1994-2000.

Om hur Elin Wägner påverkat honom har han skrivit:

"I slutet av 70-talet ramlade jag över en bok som heter Väckarklocka, skriven nästan fyrtio år tidigare. Boken förändrade min världsbild. Hennes budskap knackade, nej bultade, på både hjärna och hjärta. De släpptes inte in frivilligt. De bröt sig in! Och blev grund för mitt politiska engagemang."

Han har berättat att han började med att läsa sista kapitlet i Väckarklocka på en tågresa mellan Stockholm och Katrineholm. "När tåget kommit till Flen hade hela min gamla världsbild rasat och när jag stegade in i köket därhemma var jag en ny människa. Hela mitt liv förändrades!"

Birger har varit nämndeman i Kammarrätten och innehaft uppdrag i bl.a. Exportkontrollrådet och EU-nämnden, samt ingått i Sveriges FN-delegation. Har även varit ledamot i den kommitté som arbetat med egendomsskatter, förmögenhetsskatter och fastighetskatter. I idrottsrörelsen har han bland annat varit ordförande i Vingåkers Volleybollklubb, som spelar i elitserien.

Birger skriver krönikor i flera tidningar, fungerar som moderator vid debatter samt arbetar praktiskt med
info- och mediestrategier. Han håller föreläsningar om miljö- och klimatfrågor samt om en av svensk kulturhistorias främsta gestalter: Elin Wägner.

Birger har dessutom skrivit manus till föreställningen (d)Elvis Presley – historien om Elvis, musiken och tiden som var, där han själv medverkar tillsammans med den brittiske sångaren
Fred Lane. Birger gör även föreställningen Mess Of Blues, där han ensam tillsammans med en bunt unika inspelningar gör en föreställning i form av författarafton eller kulturafton

Mikaela Holm/ProVoka /provoka@telia.com