5 nov. 2005

Här kan du berätta eller starta ett nytt samtal!

Välkommen att samtala om Elin Wägner!

Du går in under "Skicka en kommenter" nedan. Skriver det du vill. Kanske kan det bli början på ett samtal med andra, eller att någon kan svara på dina frågor. Vi kommer att lägga upp en del inlägg med egen rubrik på bloggen.

Lena och Birger

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kapten Konkurs styr Jorden.
Ett skymningstillstånd närmar sig.
Jag har hela livet velat vara en del av ett samhälle på jordens villkor. Jag har velat leva Jordiska, men också tänka Globaliska. Att prata om samhällen på jordens villkor, men EJ bygga dessa: Är ni inte riktigt kloka? Ömsesidig bekräftelse på jordens villkor. Alla pratare på väg åt alla håll? Varför bygger inte vi samhällen med all den kunskap, vishet som finns? Jag vill vara en brygga till framtiden, vill Du?
Moses

Anonym sa...

Nja, att vara Rebell är farligt.
Medelfegis!

Anonym sa...

Varför bygger inte vi samhällen med all den kunskap, vishet som finns?, frågar helhetssyn (eller är det Moses). Också jag förundras när jag orkar lyfta blicken. Det är som en stor Kejsarens nya kläder - varför reser vi oss inte upp och utbrister: "Herregud, ser vi inte vad vi har gjort!". Och gör!

Det finns många faktorer som bidrar, såklart, och inte minst har Elin (tack till Birger Schlaug som fått mig att (åter-)upptäcka och ta henne på allvar!!) kommenterat detta faktum (på tal om kvinnors situation): ”En fågel värjer sin egen bur. Det är det enda den kan göra om den tillhör en gammal burfågelsläkt och inte vet av någon annan uppehållsort. Den öppna dörren är då inte utgång till friheten utan ingång för katten. Fågeln har rätt i att det betyder katastrof om katten kommer in i buren, men om den fria fågelns möjligheter att klara sig utanför buren vet den ingenting.” Att inta olika ståndpunkter, t ex för framtiden mer hållbara, ger mig som individ konsekvenser. Vissa kan jag inte förutse. Andra är lättare att ta. Men osäkerhet om social acceptans och social tillhörighet t ex väcker sådant obehag hos de flesta av oss, att vi ofta inte ens försöker TÄNKA igenom konsekvenserna av våra förändringar (och upptäcka att det inte blir så farligt t ex).

Här finns stora utvecklingsfält och jag upptäcker, med varje text jag tar mig tid att läsa (av Elin) att hon ofta redan öppnat den dörren och jag faller in i rum hon redan synat. Men vi har alla en plats att fylla, inte minst känns detta starkt på Birgers blogg (och såklart i Elins texter).

Franck i Örebro

Lilian Goldberg sa...

På den ganska nyligen resta statyn, föreställande Elin Wägner, på St Eriksplan har någon kladdat dit en vit fläck i hennes ansikte. Jag har anmält det till Stockholms stad, men det händer ingenting. Har någon någon idé om, vad man kan göra för att få fläcken att försvinna?