14 jan. 2009

Kriminaldrama blev Elin Wägners sista roman

"Min avsikt var att skriva en roman från sekelskiftet om en banvakt som hette Värdig och som mot Statens järnvägars ledning kämpade för den lägre personalens rätt att organisera sig och tvinga fram anständiga anställningsvillkor", berättade Elin Wägner om sin sista stora roman Vinden vände bladen.

Men förutom att ta kamp för bättre villkor såg Värdig med djup indignation hur ett hög och låg SJ-personal stal material som skulle användas för banans underhåll. En dag inträffade en olycka på grund av att de ruttna sliprarna inte blivit utbytta... Banvakten tog då kontakt med en advokat för att ge offentlighet åt det som skett. Men han kom aldrig tillbaka. Han hittades massakrerad på sin dressin. Polisförhören antydde att han varit onykter då olyckan inträffat, att han somnat på rälsen. Men hans änka och barn var övertygade om att han blivit röjd ur vägen därför att han visste för mycket.

De överlämnade allt material - polisförhör etc - till Elin som med detta, och flera andra verkliga händelser, spann sin roman som kom att omfatta sägner om vad som hände för 1000 år sedan, via tillfångatagna karoliner i Sibirien till det akuta kriminaldramat med Värdig.

Elin väver samman två släkters historia till en roman som går att jämföra med de stora ryska berättarnas verk. De motiv som präglat Elin Wägners författarskap - kampen för kvinnans rätt till lika villkor, fred och miljö vävs samman i denna historiska roman. Här är min recension av boken.

Elin Wägner skrev om hur det gick till i Svensk Litteraturskrift från 1948. Här finns hela artikeln!

Inga kommentarer: